Fotógaléria
2010. év képei

Kárpát-medence verseny

A Focault ingától az Attila dombig

Bemutatkozott a XII. kerület

Vác és környéke

Veresegyház

Az Éltető Ivóvíz
Döntő (2010)

Konferencia:
Valóság és álom - Földrajztanítás 2010.

Tanulmányút
Szász-Svájcba

Tanulmányút a Felvidékre

Túra a Pilisben

Módszertani Nap

A 2010-es év beszámolói:

Kárpát-medence verseny

A Leövey Klára Gimnázium adott helyet a Kárpát-medence Nemzetközi Földrajz verseny I. - regionális - fordulójának, 2010. február 6-a szombatján. Ezt követte a verseny II. - dötő - fordulója, augusztus 2-7. ig, budapesti táborozással egybekötve. Ezen a februári verseny legjobb tíz helyezettje képviselte az anyaországot valamint csatlakoztak hozzájuk a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki regionális versenyek legjobbjai.

Az egyletünk által 12 éve indított tanulmányi versenyen a földrajzot kedvelő (12-18 éves) diákok mérik össze tudásukat.
A verseny célja az egész Kárpát-medence, azon belül Budapest természetföldrajzi, kultúrtörténeti és társadalom-földrajzi értékeinek alaposabb megismerése; a Kárpát-medencében élő és közös nyelvet beszélő diákok közötti baráti kapcsolatok kialakítása, ápolása. A verseny témája mindig állandó, közös lakóhelyünkről, a Kárpát-medence tájairól a benne élő emberekről, gazdaságukról, kultúrájukról és nemzeti örökségükről szól.
A nemzetközi versenyt minden alkalommal más-más régióban rendezzük, és elsősorban az adott térségnek megfelelő témakörökből kerülnek ki az írásbeli feladatok kérdései és a szóbeli tételek.

A 2010-es versenyünk témája volt: Budapest természeti és környezeti értékei. Ennek megfelelően a versenyzők jártak a Rókahegyi - tanösvényen, a Hajógyári-szigeten, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangokban és a Kőpark tanösvényen; a Sas-hegyi tanösvényen, a Gellért-hegyi víztározóban és a Sziklakórházban, a Hunyadi-szigeten, a Tétényi-fennsíkon; az Apáthy-sziklánál, a Hármashatár-hegyen a Guckler Károly körúton, és a Lukács Gyógyfürdőben, ahol az "élményfürdőzésen" kívül előadást is hallgathattunk Rák Tibor műszaki igazgató úrtól (Budapest Gyógyfürdő Zrt.) a gyógyító, éltető, gazdasági szempontból is jelentős budapesti termálvizekről.
Valamennyi kirándulások célja nemcsak a természeti szépségek, értékek bemutatása volt, hanem a versenyzők környezettudatos, természetóvó szemléletének kialakítása, illetve megerősítése is. Nagyon fontos volt, hogy a diákok számára ne csak a vidék hanem, a nagyváros természeti értékei is megjelenjenek.

Augusztus 6-án került sor a Nemzetközi Kárpát-medence Földrajzverseny döntőjének lebonyolítására. Délelőtt az írásbeli, délután pedig a szóbeli verseny zajlott le két kategóriában (I. kategória: 6-9. évfolyam, II. kategória: 10-12. évfolyam) a Budapest XVIII. kerületi Eötvös Loránd Általános Iskolában, mely egyben a versenyzőknek szálláshelyet is biztosított.

A döntő eredménye letölthető PDF formában!

A döntőben részt vevő tanulók és tanáraik számára a táborozás ingyenes, melynek költségeit a versenyt rendező Földrajztanárok Egyletének kell biztosítania. A költségeket egyrészt pályázatok révén fedeztük, másrészt a budai (I. II. III. XI. XII.) kerületektől kaptunk anyagi támogatást. A Budapest Gyógyfürdő Zrt. a Lukács fürdői ingyenes belépővel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága pedig jelentős kedvezménnyel járult hozzá a megvalósításhoz.

A Földrajztanárok Egyletének vezetői úgy gondolják, hogy az általuk indított program túlnőtt a szorosan vett "földrajzi ismereteken", azaz már beépült tanítványaink emberi kapcsolataiba, környezetük életébe. Ez minden alkalommal meggyőz minket arról, hogy a megkezdett munkát mindenképpen folytatni kell.

A verseny házigazdája Dorogi Lászlóné volt. Munkáját segítette a versenyt alapító Berkó Judit és Vizy Zsolt kollégáink.

A galériában tekintse meg képeinket az I. regionális fordulóról, valamint a II. döntő fordulóról.


fel »

A Focault ingától az Attila dombig

Tanulmányi utunk Ceglédre és a Tápió-mentére vezetett 2010. március 27-nek szombatján.

Az Erzsébet-híd pesti hídfője mellett, a Mátyás pincénél (V. kerület) találkoztunk. Autóbuszunk 700 órakor indult.

Köszönjük a kirándulást szervező és vezető Dusek László tanár úr munkáját!

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Bemutatkozott a XII. kerület

A Budapest tanterv keretében, a hagyományos kerületlátogatások sorát 2010. április 6-án a XII. kerület megismerésével folytattuk.

A szakmai nap során kollégáink megismerkedtek a Hegyvidék természeti- és településfoldrajzával, kulturális értékeivel, és bepillantást nyertek az oktatási-, közművelődési- és tudományos intézmények tevékenységébe.

Pedagógusaink olyan ismeretek birtokába jutottak, amit szakmai munkájukban is hasznosítani tudnak, amikor diákjaikkal tanulmányi, vagy szabadidős programon vesznek részt a XII. kerületben.

A programunkat szoros időtartással, terveink szerint vittük végig:

A Hegyvidék bejárása különjáratú autbusszal történt. Meleg ebédre a Polgármesteri Hivatal vendégei voltunk, amit a Jókai Klubban szerviroztak.

A programot szervezte és vezette Borsai Csaba. Munkáját a felkeresett intézmények előadói segítették. Külön köszönjük a hivatal munkatársainak, a Helytörténeti Gyűjtemény és a Jókai Klub dolgozóinak a közreműködést.

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Vác és környéke

Minden kirándulás előkészülete nagyon jó böngészésre ad alkalmat. Így engem ez a kis Naszály körüli - Gyadai tanösvényi túra is arra inspirált, hogy elmélyedjek e környék földrajzában, a DCM utódjának a DDC Kft-nek a megismerésében. A böngészésnek még külön lendületet adott az április 10-re jelzett rossz idő, és mint "B terv", gondolkodtam a DDC meglátogatásában.

A kirándulásunk 9 fővel a rossz idő előrejelzése ellenére esőmentesen, kellemesen telt. A jó beszélgetéseket, kedves süteménykínálást, a táblák közös böngészését, Lujzika Dani unokájának érdeklődő, kedves jelenlétét mindenki el tudja képzelni.

Mivel képek nem készültek, csak a szóbeli hírekre és a letölthető írásomra hagyatkozhattok.

A programot szervezte és vezette Bécsy Lászlóné (Csöpi), akinek köszönjük a kirándulást.


fel »

Veresegyház

Április 24-nek reggelén indultunk Újpest-Városkaputól, Fóton és Mogyoródon keresztül Szadára, és onnan a Veresegyház határán lévő körforgalomhoz. Itt meredeken fölfelé kanyarodtunk, majd leparkolva gyalogos sétával felértünk a Margitára. A reggeli napsütsben szép kilátás tárult szemünk elé a Széchenyi hegytől egészen a Naszályig. Alattunk terült el Veresegyház, a hátunk mögötti részen pedig Gödöllő házai is látszódtak. Két diák - a Fabiciusz Általános iskola tanulói - ismertették Veresegyház és környékének földrajzi fekvését, vízrajzát és éghajlati viszonyait, illetve rövid áttekintsét kaptunk a hely történelméről.

Ezután autbuszunk már a belvárosba vitt, ahol a piac forgatagán átkelve elrékeztünk az Innovációs Központhoz. A bejárat előtt az intézmény igazgatója fogadott. Az épület előtti két harang játékával hívta fel magára figyelmünket. Csoportkép is készült, majd vendéglátónkkal felmentünk a Kamara terembe, ahol a zeneiskolások Sarjú együttese moldvai dalokból összeállított kis műsorral kedveskedett.

Közben megérkezett polgrmester úr is, aki ismertette Veresegyház, múltját, jelenét és jövőjét, majd a jelenlévőkkel nagyon kellemes beszélgetés alakult ki. A vendglátást jó kávé, friss pogácsa és frissen sült túrós rétes szolgálta. Az Innovációs Központ kiállítótermében képzőművészeti alkotásokat néztük meg.

A központ előtti Petőfi téren meglepetés programként polgrmester úrral és a kiránduláson részt vevő kolégákkal együtt kőzősen egy fát ültettünk, annak emlékére, hogy itt jártak a földrajz tanárok. Megkoszorúztuk a Petőfi szobrot is, majd buszra szállva a Missio Egészségügyi Központhoz mentünk. Igazgatója elmondta, hogy a kistérség egészségügyi és prevenciós feladatait látják el. Megénztük a fizikoterápiát, egy rendelőszobát, és felmentünk a rehabilitációs részre is. Tovább indulva, a Türgyei fatelepre mentünk, ahol megtekintettük a vaskos rönkök feldolgozását. A fatelep tulajdonosa kalauzolt minket.

A Veresegyházi Malom-tó élővilágát egyórás sétával jártuk végig, majd a mindenki által várt Medve Otthon következett. A macik nem nagy lelkesedéssel fogadtak minket.

Utolsó programként, már hazafelé a fóti Somlyó mellett jöttünk el, majd Fótra érkezve a kéttornyú templomhoz mentünk. Ez a Károlyi család temetkezési helye. Megtekinthettük a templom belsejét és altemplomát. Semmit nem cseréltek ki, minden eredeti formájában látható.

A programot szervezte és vezette Turi Kiss József. Köszönjük kollégánk lelkes munkáját!

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Az Éltető Ivóvíz - 2010
Környezetvédelmi PÁLYÁZAT

A Fővárosi Vízművek Zrt. és a Földrajztanárok Egyletének közös versenyére a Szentendrei- és a Csepel-sziget valamennyi általános-, és középiskolájának 2-10. évfolyamos tanulói nevezhettek. Korosztályonként három kategóriában került kiírásra, 3 fős csapatok részére. Egy iskola több kategóriában és kategóriánként több csapattal is indulhatott.

A pályázat 2009. oktber 3. hetben került kiírásra, a jelentkezéseket november 9-ig fogadtuk be. A pályamunkák beérkezésének határideje 2010. március 22-én, a Víz Vilgnapján volt.

A döntővel egybekapcsolt eredmény hirdetésre május 2-án került sor, amelyen a pályázaton győztes 9 csapat tagjai vettek részt felkészítő tanáraikkal együtt. Ezen a napon a Csepeli Vízkezelő Műben tettünk látogatást, ahol szakemberek segítségével üzemlátogatás volt, illetve a Fővárosi Vízművek Zrt. un. Vízőrző Játékát játszottuk végig és az Info Mobilt tekintettük meg. Ebéd után a nagyobbakkal kerékpározás következett a Csepel-sziget ivóvízbázisához, azaz megtekintettünk egy csápos kutat.

A látottakról és tanultakról egy feladatlap kitöltésével számoltak be a gyerekek. Ünnepélyes díjkiosztón köszöntöttük a döntőben részt vett diákokat, felkészítő tanáraikat. Versenyünk díszlete pedig a gyerekek pályamunkáinak kiállítása volt.

Köszönjük a Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársainak a közreműködést, valamint tanár kollégáinknak (Nagyné Gyenes Margit, Berkó Judit, Kuba Gábor és Borsai Csaba) a verseny szervezésében és lebonyolításában vállalt lelkes munkát.

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Valóság és álom - Földrajztanítás 2010.
Utána FTE Közgyűlés

A konferenciát a Magyar Földrajzi Társasággal közös szervezésben tartottuk, május 15-én, szombaton.

Helyszíne a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Bp. VIII. kerlet, Horváth Mihály tér 8.) díszterme volt.

A konferencia szerkeszetett dokumentuma az Állásfoglalás a földrajzoktatásról címmel olvasható el, amely kiegszült a kollégák által a tervezethez elküldött hozzászólásokkal, észrevételekkel, javaslatokkal. Köszönjk mindenkinek!

A konferencia szervezői voltak: Kuba Gábor (FTE) s Michalkó Gábor (MFT).

A konferenciát követően a Földrajztanárok Egylete 2010. évi Közgyűlését tartotta meg.


fel »

Tanulmányút Szász-Svájcba: Drezda - Berlin - Eisenach

A tanulmányi utat szervezte és vezett Laki Ilona. Ica részletes és olvasmányos beszámolója letölthető.

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Felvidék - 2010. Tanulmányút a Nógrádi Geoparkban

Ez év szeptember 11-én az időjárás nem fogadta kegyeibe a földrajztanárokat. Özönvízszerű esőben érkeztünk Bujákra, ahol Patkós István korábbi polgármester és Molnárné Bódi Piroska igazgató mutatta be Glatz Oszkár életművét reprezentáló kiállítást. A színpompás népviselettel egy régebbi film segítségével ismerkedtünk meg részletesen. A bujáki vár meghódítása sem sikerülhetett a rossz idő miatt, ezért a honvédségi üdülő parkjában tettünk egy szép sétát, ahonnan ráláttunk a várra is.

Vanyarcon Schreiner Éva igazgató asszony várt ránk. Hamarosan a Haluska fesztivál forgatagába kerültünk. Megkóstoltuk a díjnyertes termékeket és megnéztük a szlovák és magyar csoportok színvonalas műsorát. A délután folyamán ellátogatunk a babamúzeumba.

Kora este értünk Bérre ahol az Andezit Hotel vezetője, Maczó László által ismerkedtünk a Kastély egyedülálló gyűjteményeivel, különleges élmény volt ellátogatni a Szabad Európa Rádió Múzeumba és a Magyarok Házába. Szállásunk is itt volt.

Másnap reggel korán indultunk a Szécsényhez tartozó Pösténypusztára, ahol Serfőző András mutatta be az Ipolyhidak Látogatóközpontot. Előbb rövid séta után a pöstényi Ipoly hídnál, majd pár perc buszozás után a rárósi Ipoly hídnál ismerhettük meg az újjáépülő hidak szövevényes történetét.

Ipolytarnócon Szarvas Imre a Bükki Nemzeti Park területi vezetője részletesen beszélt az első szlovák-magyar geopark a Novohrad - Nógrád Geopark létrejöttéről. Megismerhettük az új ipolytarnóci látványosságokat: az Ősfenyő Fogadó épületet és konferencia termet, a miocén erdőt, a lombtanösvényt, a 4D mozit. Izgalmas túrán vetünk részt a geológia tanösvényen.

Délután felvidéki barangolásunkat Gaál Lajos geológus vezetette. Buszunkkal a csomatelki kőbányáig menetünk, ahonnan már szép időben túráztunk a Bénai-sziklákhoz. Geológus vezetőnk lelkesen mutatta be a bazalt lávaár képződményeit. Már késő délután érkeztünk a sőregi Bagolyvár igazán szépséges szikláihoz, ahol búcsúztunk Felvidéktől és Füleken keresztül hazaindultunk Budapestre.

A kirándulást szervezte és vezette: Bódis Bertalan. Köszönjük!

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Túra a Pilisben

Kedves Kollégák! Egy kicsit rendhagyó e beszámoló őszi kirándulásunkról.

Közös örömünkre, 2010. október 16-ának szombatján 15-en gyűltünk össze reggel, a pomázi autóbusz végállomásán, ahol szerencsénkre a 9-10 óra tájban induló járatok dupla kocsival indultak a sok kiránduló miatt felfelé. Öröm, hogy sokan jó levegőn, aktívan töltik a hétvégét! Míg várakoztunk is sok mindenről szó esett már, s végig a túrán nagyon jó beszélgetés zajlott köztünk. Ez is az egyik "sója" ezeknek a kirándulásoknak.

Felérkezve Dobogókőre, várt már bennünket egy fiatalember, akiről azt ígérték Pilisszentkereszten a múzeumban - előzetes terepbejárásom során -, hogy bevezet minket a Pilis rejtélyes világába. Sajnos kiderült, hogy nem igazán van gyakorlata ilyen témájú beszélgetésekhez, s társaságunk többsége is inkább teljesen kikapcsolódni és kirándulni akart. Így a Pilis rejtélye rejtve maradt számunkra, majd egy más alkalommal talán a kíváncsiak megtudják, hogy a Tibetbe járt fiatalembert milyen szakrális feladatok hívták ide a Dobogókőre és környékére.

Jeleztem, hogy a tervezett útvonalat bejártam előtte és nem egyedül, hanem férjem és falunk béli ismerősök társaságában. Erről a túráról - ami a mi útvonalunk is volt - beszámoltam a pócsmegyeri Kisbíró c. települési havilap 12. oldalának hasábjain.

Túránkat Pilisszentkereszten szakítottuk meg, egy kis pihenőre a cukrászdában. Sok finom kávé, süti, pogácsa fogyott a cukrászcsalád nagy örömére. Elmondták, hogy a hétvégék és a nyár forgalmának kell kitermelnie a fennmaradásukhoz szükséges bevételt. Mi is segítettünk ebben.

Túránkon - már nem először - Turbékné Tünde volt a fotós, így az Ő képei adják vissza ennek a szép kirándulásnak az igazi hangulatát. A túrát pedig Bécsi Lászlóné, Csöpi vezette.

A galériban tekintse meg képeinket!


fel »

Módszertani Nap

Helyszíne a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt, 2010. december 4-én, szombaton.

A foglalkozás a közoktatási törvény várható módosítása kapcsán tárgyalta meg a földrajz tantárgy helyzetét.

A foglalkozás levezetését köszönjük dr. Visi Juditnak.

fel »