2011. beszámolói

Fotógaléria
2010. év képei

2010. beszámolói

2009. beszámolói

2008. beszámolói

2007. beszámolói

2006. beszámolói

2005. beszámolói

2005 előtti évek

ARCHIVUM:

Ez történt az egyletünkben

A Beszámolók oldalain a Földrajtztanárok Egyletében történtekről adunk híreket. A beszámolók évente, kronológiai sorrendben követik az eseményeket, persze a teljesség igénye nélkül. A fotógalériában mindezek képes megjelenítésére törekszünk.
Kérjük a kedves program-szervezőinket, hogy rövid összefoglalóval, fényképekkel együtt küldjék el anyagaikat, hogy megoszthassuk örömeinket a honlapunkra látogatókkal!A 2012-es esztendő:

2012. november 9-én Tápiószentmártonban került sor dr. Dusek László tagtársunk legújabb kvíz könyvének, a Tesztek Könyve 2. kötetének az ünnepélyes bemutatására. A szerző munkásságát és a kötetet dr. Tóth Albert főiskolai tanár méltatta. Az egylet májusi közgyűlésén több érintett nem tudott megjelenni, így Kuba Gábor a Földrajztanárok Egylete elnöke ezen az eseményen adta át részükre a megérdemelt elismeréseket.

Dr. Tóth Aurél elismerő oklevélben részesült szakmai, módszertani tevékenységéért, kiemelkedő tanári munkájáért, valamint a tehetséggondozás, a földrajzi ismeretterjesztés területén végzett elismerést érdemlő tevékenységéért dr. Dusek László.

Ugyanilyen elismerésben részesült több évtizedes, a természet szeretetére és tiszteletére nevelő kiemelkedő tehetséggondozó tanári munkájáért, a földrajzi ismeretterjesztés területén végzett széleskörű tudományos tevékenységéért dr. Tóth Albert.

Szintén dr. Tóth Aurél elismerő oklevelet kapott több évtizedes kiemelkedő tanári munkájáért, a tehetséggondozás területén végzett elismerést érdemlő tevékenységéért Urbanek Rudolf.


Képek


A 2011-es esztendő:

Kárpát-medence verseny

Az I. forduló:
Az anyaországi tanulóknak a Leövey Klára Gimnáziumban (1096 Budapest, Vendel u. 1.) 2011. március 5-én (szombaton), 10.00 órai kezdettel lezajlott. Ez 100 pontos tesztírásból állt, amelyre 1,5 óra állt rendelkezésre.
A Képes beszámoló és az Eredménylista letölthető.

Kárpátalján, Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban élőknek a kijelölt iskolákban, a helyi szervezők által megadott időben zajlik az I. forduló.


fel »

"Túrázz, utazz és tanulj belőle!" - Konferencia, 2011
Utána FTE Közgyűlés

Helyszíne a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Bp. VIII. kerlet, Horváth Mihály tér 8.) díszterme volt, március 26-án.

A konferencia programja volt:

A konferenciát követően társaságunk évi rendes közgyűlését tartotta meg. Ezen elfogadta

A Közgyűlés záró eseményeként az elismerő oklevelek átadására került sor. Köszönjük előadóink színvonalas munkáját és tagtársainknak a megjelenést, érdeklődésüket!

A Képes beszámoló megtekinthető.


fel »

Tanulmányút a Dél-Alföldön

Április 16-án, szombaton reggel 32 fő indult útnak a Mátyás pincétől a 150 km-re lévő Szentesre, tanulmányutunk első állomására. Ez az Árpád Agrár Zrt. volt, ahol dr. Csikai Miklós elnök úr általános tájékoztatója után Oltyán István agrármérnök vezetésével vettünk részt az emlékezetes élményt jelentő üzemlátogatáson: a gazdag termálvízkészleten alapuló geotermikus energiával az országos jelentőségű primőrtermesztés üvegházaiban az intenzív gazdálkodás legszebb példáit láthattuk. Így a paprika hajtatást és a kőzetgyapoton történő paradicsomtermesztést.
Szentes főterének, a Kossuth térnek a megtekintése után a vizek faluja, az egykori megyeszékhely (1776-1878), Szegvár következett. A múzeum megtekintését tojásvásárlással kötöttük össze, majd az 1802-ben épült szélmalomhoz látogattunk el.

Csongrád megye egyik fiatal városa, Mindszent következett, ahol rövid Tisza parti sétával a Kurca torokhoz mentünk. Ezután a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben a festőien szép Ányási holtág valóban lírai hangulata tárult elénk.
A művészet városa, Hódmezővásárhely mai életével ismerkedtünk meg Almási István alpolgármester úr előadásában, amely után a toronyból elénk táruló alföldi panorámával búcsúztunk a Városházától. A belvárosi városnézés után a Főiskolai Kar Kollégiumában elfogyasztott ízletes vacsorával zárult az első napi program.

Másnap a makói indulás előtt, a csúcsi fazekasok fehér alapmázas kék díszítésű edényeit csodálhattuk és vásárolhattuk meg.
A makói József Attila Gimnáziumban Rója István igazgató úr várt bennünket, aki mint vérbeli pedagógus az iskola történetével, és jelenének életszerű bemutatásával ismertetett meg bennünket. Ezután az Erdei Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskolában a kiváló földrajztudósról, Balázs Dénes tanár úrról emlékeztünk meg. A József Attila múzeumban Galamb József "T-modell"-jével és a makói hagymatermesztés hagyományaival ismerkedtünk.

Folytatva utunkat Békés megyében, a buszon Nyíri Zsolt a térség földtani viszonyairól és a mezőváros jellegű települések fejlődéséről tartott rövid ismertetést. A sajátos arculatú, más településhez nem hasonlítható Mezőhegyesen az országos hírű ménesbirtokot tekintettük meg helyi idegenvezetővel.

Túránk utolsó állomásán, Tótkomlóson az országban elsőként 1972-ben megnyílt Szlovák Tájházzal ismerkedtünk. Túránk befejezéseként a szervező Nyíri Zsolt rövid visszatekintését, majd Kuba Gábor elnök zárszavát meghallgatva visszaindultunk Budapestre.

A Képes beszámoló megtekinthető.


fel »

Vác és környéke - üzemlátogatás a Váci Cementműbe

Április 26-án (kedden), újra egy teljes napra, szép tavaszi időben, együtt volt a megszokott csapat, 15 fő.

Terveink szerint sikerült végigjárnunk a váci DDC Kft. mészkőbányáját, ahonnan a cementgyárra és szinte az egész Duna-kanyarra fantasztikus kilátás nyílt. Az itt eltöltött másfél órába egy kis geológiai ismertetés és a bányát ismerő gépmester tájékoztatása fért bele a bányászat technológiájáról. Mindezt egy kis teherautó platóján való utazás is színesítette, lévén a buszvégállomástól a bánya jó 2 km távolságba volt. Mivel nekünk egy menetrendhez kellett igazodni, a gyorsabb közlekedésünket ilyen módon segítették.

Bennem megfogalmazódott az a jövőbeni igény, hogy egy újabb alkalommal és egy újabb csoporttal a cég teljes váci egységét megismerhessük: a bányát, a cementgyárat és a cégcsoport tagjairól egy ismertetést kaphassunk. Természetesen egy ilyen látogatás, amennyiben lehetséges, akkor kitölt egy egész napot a közlekedéssel együtt.

Mi egy kicsit komplexebb kirándulást csináltunk végig a szünet utolsó napján. Bejártuk a Hétkápolnának az árpád kori történelembe és Vác alapításába visszavezető területét, megnéztük a búcsújáró hely gyógyító forrásait és a Gombás-patak dunai torkolatában kialakult ártéri tanösvényét is. Fantasztikus békakoncerttel búcsúztatott bennünket ez a szép váci pihenőhely.

Természetesen nem maradhatott el egy jó fagylaltozás sem a váci Főtéren, aminek emlékét még a gödöllői kiránduláson is emlegették a részt vevők!

Köszönöm mindenkinek az érdeklődését és társaságát! Bécsy Csöpi túravezető

A Képes beszámoló megtekinthető.


fel »

Gödöllő - Máriabesnyő

Április 30-án, a gödöllői Szabadság tér megállójához, 8 óra 10 perckor érkezett Pest felől a HÉV egyletünk tagjaival, de páran az utazás kényelmesebb módját választva, gépkocsiból szálltak ki a szép tavaszi napsütéses időben. Egy kávé erejéig a gödöllői főtéren, a szombat reggeli piac idején kezdődött napunk. A kávé mellé még frissen sült rétest is ehettünk.
A buszra szállás után elindultunk a Zöldvölgybe, ahol 160 település hulladékát dolgozzák fel, újrahasznosítás céljából. A hulladék feldolgozóban az intézmény oktatási referense fogadott és vezetett végig a telepen, ahol bemutatta a különböző feldolgozási és szelektálási folyamatokat. A bemutató végén, még meglepetés ajándékot is kaptunk. Vezetőnknek mi egy nagy csokor virággal köszöntük meg fáradozását.

Időben történt elindulás után, pontosan nyitáskor érkeztünk meg a királyi kastélyhoz. A vezetéssel töltött kastélylátogatás igen kellemesen sikerült és sok új információval lettünk gazdagabbak.

Rövid kastélyparki séta után továbbindultunk Máriabesnyőre, ahol meglepetésként, egy egylettagunk vezetett körbe, és ismertette a kegytemplom érdekességeit. A templomlátogatás után rövid sétával elmentünk a máriabesnyői temetőbe, ahol megkoszorúztuk Teleki Pál földrajztudós és volt miniszterelnök sírját.

Következő állomásunk a gödöllői Szent István Egyetem volt. Főépülete előtt fogadtak minket és ismertették az egyetem múltját és az épületekkel kapcsolatos érdekességeket. Bepillantást nyerhettünk a könyvtár értékeibe.

Az egyetemi séta után az Erzsébet Parkba látogattunk, ahol - ugyan javában folyt a felújítás - de így is lenyűgöző látvány volt a 200 méter hosszan, 4 sorban, kb. 120 éve elültetett kaukázusi hársfasor. A fasor végén megpillanthattuk a már felújított Sissy szobrot.

Rövid sétával újból a főtérre jutottunk, ahol megtekintettük a helytörténeti múzeumot, mely emléket állít az 1933-as nemzetközi cserkész-találkozónak is. Látogatásunk végeztével újból betértünk a múzeum mellett lévő Monarchia Rétesboltba, amelyet a szó szoros értelmében "kifosztottunk", mivel a nap végére már csak rendelésre lehetett rétest vásárolni.

A kirándulást szervezte és vezette Túri Kiss József. Köszönjük munkáját!

A Képes beszámoló megtekinthető.


fel »

Bemutatkozott a XIII. kerület

2011. május 14-i programunk célja az volt, hogy bemutassuk a XIII. kerület mindazon átalakulásait - strukturális, funkcionális, építészeti szempontból egyaránt - ami az utóbbi húsz évben lezajlott.
Köztudott, hogy a főváros nagymúltú munkáskerülete volt évtizedekig "Angyalföld", a magyar gyáripar egyik meghatározó "fellegvára", sok ezer munkással. Ma már nem létezik sem a Láng Gépgyár, sem a Hajó-, sem a Szalag és Zsinór-, sem a Lakat-, sem az Akkumulátorgyár; és bútoripari műhelyek sem lelhetőek fel. Helyükön irodaházak, plázák, kereskedelmi és szolgáltató intézmények, bankok uralják a teret.

Kerületünk eme metamorfózisát a legavatottabb szakembertől ismerhettük meg: Arató György úr, kerületünk főépítésze rendkívül élvezetesen, mélyre hatóan mutatta meg nekünk ezt az "új" világot.
A reggeli hajóút a dunai partszakaszon kellőképpen felkeltette az érdeklődést, és megalapozta a jó hangulatot a nap további részéhez. Már ekkor bepillantást nyerhettünk a XIII. kerület négy városrészébe: Újlipótváros, Vizafogó, Angyalföld, Margitsziget.

A Duna kedvező feltételeket teremtett a gyárak, a fűrésztelepek létrejöttéhez, melyet a Vizafogó városrészig végignyúló vasút is segített.
Újlipótváros polgári jellegét, Bauhaus stílusát ma is őrzik a szépen rehabilitált lakóházak, sétálóutcák, parkok - a legismertebb a Szent István park a zöld szigeteivel. Az Árpád híd pesti hídfőjét, a belváros kapuját a két nagy irodaház, üvegpalota (Finta József a tervező) őrzi (Tower, Gateway). Az ELMű Sporttelep és a Dagály Gyógyfürdő régi színfoltja és szabadidős központja a kerületnek.
A hajóról leszállva később szárazföldről is megcsodálhattuk a kerület legexkluzívabb lakóegyüttesét, a Marina lakóparkot. A régi FOKA (Folyam- és Kavicskotró Vállalat) öbölpartjára épült körpanorámás, saját jachtkikötővel, úszómedencével, Duna-parti sétánnyal rendelkező luxuslakások 600 ezer Ft/m2 áron is elkeltek. Főleg külföldi, ír, angol, német, román, izraeli üzletemberek lakják. Ez a térség a kerület, ill. Budapest legtisztább levegőjű része, ami annak köszönhető, hogy a Pilis felőli szélcsatornában helyezkedik el.

A Margitsziget továbbra is idegenforgalmi, rekreációs célokat fog szolgálni - mondta Arató György. De többen szeretnék, hogy a Világörökség része lehessen. Nagy tervek születtek az építészek és a városfejlesztők fejében egy gyalogoshíd megépítésére - a Dráva utcáról a szigetre, a pálos kolostorhoz. További elképzelések is vannak: kikötő az Árpád hídnál, vízitaxijáratok kialakítása a munkába sietők számára, mely alternatívát jelentene a közlekedés meggyorsítására.

A Kassák Lajos Gimnáziumban - a vízről a levegőbe emelkedve - a főépítész légifotókkal kápráztatta el a hallgatóságot. A látvány és az előadás önmagáért beszélt. Nemcsak láttunk régi épületeket a bemutató során, hanem az iskolánk épülete is több min száz éve áll fenn. 2010-ben tartottunk egy jubileumi rendezvényt, melynek része volt egy helyi iskolatörténeti kiállítás létrehozása is. Kikapcsolódásképpen - a szerény déli ebéd elfogyasztása előtt - a résztvevők elidőzhettek a múlt emlékein is.

Kora délután autóbusszal folytattuk a városnézést. A kerület legjellemzőbb útvonalain végighaladva egy megtervezett, a régit a modernnel ötvöző városrészt ismerhettünk meg. A Váci út mint "irodabulvár" a legszembetűnőbb átváltozáson ment keresztül: nagy nemzetközi cégek helyezték ide székhelyüket, bérelnek irodákat. Mindez az európai szintű infrastruktúrának és a kedvező közlekedés-földrajzi helyzetnek is köszönhető. A kékgallérosok helyett a fehérgallérosoké lett a kerület ezen része. Ide tette át székhelyét például a Texaco Pénzügyi Központ Prágából (a Dózsa György úti "zöld irodaházba") és a dolgozók hétfőn érkeznek Csehországból repülővel, és pénteken utaznak vissza. Az irodaház-együttesek többségében közhasználatú és zöldfelületek vannak, és szorgalmazzák a "zöld technológiák" alkalmazását is.

A kerület sok régi és védett műemlék épülettel is büszkélkedhet, amelyek fenntartására odafigyelnek. Az egyik legszebben újjá varázsolt épület a Dózsa György úton az Ének-zene Tagozatos Általános Iskola, az egykori Láng Gépgyár épülete, az ELMű székháza, az ÁNTSZ épülete.

A kerület másik arcát ismerhettük meg a Rákos-patakon átkelve, a Fiastyúk - Béke út - Gyöngyösi út által határolt területen. Itt tágas zöldterületek, virágos parkok által tagolt családi, kertes házas övezetben élhetnek a lakók.

A program része volt a kerület legújabb kulturális intézményének, a Vadász György által tervezett RAM-nak a megtekintése is. Ez a létesítmény a JAMK mellett elsősorban az újlipótvárosiaknak ad lehetőséget színházi előadások, kulturális rendezvények, kiállítások megtekintésére.
Sajnos vannak a kerületben beépítetlen, "gazdátlan", a tulajdonosok által nem gondozott és hasznosított területek is. Ezek külföldi tulajdonban, vagy fővárosi kezelésben lévő ingatlanok. Felszámolásukra, illetve hasznosítására való törekvés megvan a kerület részéről.

Autóbuszos városnézésünk a Németh László Gimnáziumban ért véget, ahol a diákok néptánccal, versekkel és hegedűjátékkal kedveskedtek a már kissé fáradt csapatunknak. Rövid sétát tettünk a korszerűen felszerelt nyolcosztályos intézményben, ahol Varga Attila igazgató úr ismertette röviden a képzés sajátosságait.
A MISO részéről Hajdú Györgyné osztályvezető a kerület pedagógiai programjáról tájékoztatta a hallgatóságot, Sági Judit képviselő (Dózsa György Ének-zene Tagozatos Általános Iskola igazgatója) pedig a kerületi pedagógusok megbecsüléséről, elismeréséről, szakmai fejlődési lehetőségeiről szólt.

A gazdag programot kellemes uzsonnával zártuk, majd elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Köszönet a programot támogató XIII. kerület Polgármesteri Hivatalának és munkatársainak, pedagógus kollégáinknak!

A programot szervezte Dr. Dunkel Zoltánné és Szilágyiné Csire Valéria. Köszönjük!

A Képes beszámoló megtekinthető.


A Földrajztanárok Egylete az önkéntesség jegyében

Beszámoló hamarosan!

A Képes beszámoló megtekinthető.


Tanulmányút a Sajó - Hernád - Bódva háromszögben

Beszámoló hamarosan!

A Képes beszámoló megtekinthető.


Tájak, népek, kultúrák a Balkán-hegység és a Déli-Kárpátok ölelésében.

Beszámoló hamarosan!

A Képes beszámoló megtekinthető.


Tanulmányút Győr - Pannonhalma - Bábolna környékén

Pénteken igyekeztünk a korai indulással, hiszen munkanap van. Ez igazán nagyszerű, főleg a jóhírek hallatán. Mégis sikerült! Bejutunk az AUDI gyárba, az üze,mlátogatás elintézve. Hopá! Ez azt is jelenti, hogy ma kettő lesz: hiszen utána a RÁBA-hoz megyünk. Szóval két gépgyár egy délelőttre. Így is történt.
Leírhatatlan, hogy milyen szuper technológiát tekintettünk meg, míg a zacskózott, dobozokból előkerül, vagy éppen műanyag ládikákkal jövő-menő targoncák szállította alkatrészekből - a szalag végén - legördültek az Audik. A szervezettséget, a tisztaságot és a német precizitást nehéz megfogalmazni, lefényképezni pedig még annyira sem lehetett.

A RÁBA műveknél már nem a nyüzsi kápráztatta tekintetünket, hanem a múltat idézte és a jelent mutatta be az a kiállítás, amit szakvezetéssel tekintettünk meg. Bizony szebb dolgozói létszámadatokat élt meg a "művek" a Rába karosszériákon "dübörgő" szocialista gazdálkodásban. De hát úgy esett, hogy maradtak a futóművek, amik főleg tengerentúli piacokra indulnak, mondván idehaza már sem traktor (Rába Steiger), sem autóbusz (Ikarus) gyártás nincsen. Pedig a képzett munkaerő még megvolna hozzá.

Sukoró, ahol a Surdik löszformák tájjelegű borával, gyümölcsfeldolgozó a sűrítményekkel és szárított eper-, alma-, meggy-szeletkékkel töltette az időt, sok érdekességet feltárva előttünk.

Pannonhalmára nagy építkezés közepette volt a befutó. Csak egy kicsi, de jelentős részletében alakítják ki az eredetit. Ez a templom. De persze van ott látnivaló más is: maga a várhegyi séte, mit hol és miért alakítottak úgy, a bencés iskola és kollégium, a könyvtár. Újonan épült a Borászat többszintes pincerendszere a legmodernebb technológiával.

Innan indultunk Győrbe szálláshelyünket elfoglalni, a belváros kis panziójában.

Rejteget-e még ismeretlent a másnap? Hát persze, hiszen fantasztikus a fejlődés, amit Győr produkált az elmúlt években. Tessék csak sétálni a belvárosban, főleg úgy, ha szakember vezeti a túrát. Érthető is, hogy a várostnézést követő nyékvárkonyi (Vrakun, Szlovákia) kiruccanás után még visszatértünk ide, "múzeumi csemegére".

Bábolna zárta a sort. Tessenek tudni róla, a ménes nyitott a látogatásra - új szelek fújnak errefelé is. Érdemes megtekinteni a múzeumot, szemben vele pedig a bírtok épületegyütteseit! Nem is gondoltuk volna, hogy mi mindenhez fűződik itt egy-két történet. Így akadt tehát, hogy jócskán elhúzódott látogatásunk, de megérte.

A tanulmányi utat szervezte és vezette Szekeres Zoltán.

A Képes beszámoló I. rész és a Képes beszámoló II. rész megtekinthető.


Módszertani Nap

Az esztendőt záró szokásos előadást Bese Judit tolmácsolásában hallgattuk meg. Szép számban - és ez alkalommal ténylegesen az aktív (sőt hallgatói szinten is!) - földrajzos kollégák tisztelték meg programunkat jelenlétükkel.